Teknoloji

Hızla gelişen teknoloji ve 2011 yılında hayatımıza giren Endüstri 4.0‘la birlikte üretim endüstrisi hiç olmadığı kadar hızlı bir değişimin içine girdi. Nesnelerin İnterneti (IoT), yapay zeka, 3D yazıcı teknolojileri giderek daha da olgunlaşıyor ve üreticiler için harika fırsatlar sunuyor. Peki 2019 yılında üretim trendleri neler olacak?

1-Endüstri 4.0 Anahtar Teknoloji Olmaya Devam Edecek

Endüstri 4.0 şuan geleceğin fabrikaları için en önemli trend olmaya devam edecek. Otomasyon, verinin yönetimi, bulut teknolojileri, eklemeli üretim en önemli uygulamalar olurken, Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) uygulamalarda daha etkin olmaya başlayacak.Machine-to-Machine (M2M) ve IoT uygulamalarının toplam ticaret hacmi ise 2019 yılında 500 milyar doları bulacak.

2-Drone ve Robotların Yükselişi

IDC’ye göre robotik sistemlere yapılan yatırım % 17.6 artarak 115 milyar doları geçecek. Robot ve drone sistemleri, tamamen özerk navigasyon yetenekleri ve 3D haritalama ile fabrikalar için giderek daha da önem kazanıyor. Batarya performansı ve hava trafik yönetim sistemlerinde hızlı gelişmelerle birlikte, hammadde kaynaklarını yönetmek ve ekipman güvenliğini sağlamak için de drone sistemleri yaygınlaşmaya başlayacak.

3-5G Teknolojisi Endüstriye Girmeye Başlayacak

Giderek özellikleri artan sensörler ve 2019’da başlayacak olan 5G teknolojisinin piyasaya sürülmesi, devam eden IoT genişlemesini hızlandıracak. 5G sadece yüksek hızda bağlantı sunmayacak. Beraberinde, araçlar arası iletişim, daha gerçekçi VR (sanal gerçeklik) deneyimi, sis bilişim gibi heyecan verici bazı teknolojiler hayatımıza girecek Örneğin, bir üretim hattına yeni bir makine eklediğinizde haberleşme ayarlarını yeniden yapmanız gerekiyordu. 5G ile birlikte future-proof özelliği sayesinde sadece 1 kere ayar yapmanız yeterli olacak.

4-Blockchain Tedarik Zincirini Şekillendirmeye Devam Edecek

Manufacturing Global dergisine göre, 2019 yılında blockchain teknolojisi, üretimdeki finansal işlemlerin ve bu işlemlerin hızını, güvenliğini ve maliyet etkinliğini doğrudan etkileyecek. Dağıtılmış bir finans ve lojistik sisteminde, blockchain teknolojisi sayesinde tedarik zincirlerindeki farklı yönetim, izleme ve işlem raporlama alanları kolayca izlenmektedir. Üreticiler, faaliyet kayıtlarına daha şeffaf bir bakış açısıyla, tedarik zincirindeki her parçayı gerçek zamanlı olarak görebilecek ve yaygınlaşmadan sorunları engelleyebilecektir.

5-3D Yazıcılar Seri Üretimi Hızlandıracak

2014 yılında 4 milyar dolar olan 3D yazıcı pazarı, çok hızlı bir şekilde gelişerek, 2025 yılında 44 milyar doları geçecek.  3D yazıcıların, hızlı prototip oluşturma konusundaki başarısı ortada. 3D yazıcıların, üretimi daha ucuz, daha sürdürülebilir, daha güçlü ve daha hızlı hale getirme potansiyeli 2019 yılında daha da hızlanacak. Öte yandan, 3D baskı çok hassas bir üretim sürecini de içermektedir. Her ne tasarlandıysa ham maddeler kullanılarak 3 boyutlu baskı yapılır, kesim yapılmaz, artık malzeme kalmaz, malzemeleri yeniden işlemeye gerek duyulmaz. Eklemeli bir işlem olarak 3D üretim, malzeme israfını, ayrıca işlem süresini ve gerekli ekipmanı azaltır.

Yazar

Saypro

Dünya devlerinin global tecrübesini yerel tecrübemizle birleştirerek çıktığımız bu yolda, kısa bir zamanda birçok projeye imzamızı attık. Verdiğimiz hizmetin kalitesini sağladığımız ürünlerin çeşitliliği, verimi ve yalınlığı ile birleştirdiğimizde ortaya çıkan sonuç herkesi fazlasıyla memnun etti. Bu vizyonla Saypro olarak, elektriğin olduğu her yerde sizlere en iyi çözümü sunmak için tüm gayretimiz ile çalışmaya devam ediyoruz.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir